Trickvliegers - Reviews

Addthis

Eerder gepubliceerd in vm004.
In de kerstvakantie stond een vliegerbouw-workshop op het programma bij Fred Blok thuis. Omdat het zelfbouwen me wel interessant leek, wou ik er graag naar toe om het één en ander te leren. Mijn idee was om er een éénlijner te gaan maken, de Urban Ninja. Maar veertien dagen voor het één en ander zou plaats vinden, hadden we weer één van onze inmiddels befaamde meetings op de Ginkelse hei.

Fred was daar ook aanwezig en hij had twee op schaal gebouwde (90%) Telica’s bij zich. Een UL en een standaard. Ik heb er ongeveer een half uurtje mee gevlogen en de eerste indruk die ik er van kreeg was erg goed. En omdat Fred alle mallen e.d. ervan had liggen, besloot ik om, ipv een Urban Ninja, voor mezelf ook maar zo’n 90 % uitvoering te gaan bouwen. Maar toen ik bij Fred kwam, bleek hij net zelf een fullsize Telica gebouwd te hebben. Toen hebben we ter plekke besloten om voor mij ook een fullsize te bouwen. De verdere details van het bouwen (en de daarbij horende stress) zal ik jullie besparen.

Spanwijdte-260 cm
Standhoogte-100 cm
Doekmateriaal-Icarex
Frame:
LE-Skyshark P300
LS-Skyshark 5 pt
US-Snake 6mm
Spine-Skyshark P400
Toegevoegd gewicht in de spine-20 gram
Verbinders allemaal APA

De volgende dag stond er een mooie 2,5 á 3 bft en de Telica kon voor het eerst de lucht in. Nou ja….eerst maar eens afwachten of hij überhaupt wou vliegen….maar dat deed ie. Wat me als eerste opviel was de aangenaam constante druk die de Telica (ondanks vlagerige wind) opbouwde. Het ding was erg precies, vliegt dus gemakkelijk rechtuit, en strakke hoeken doet ie zonder ook maar iets na te waggelen. Na een beetje wennen, langzaam maar eens een paar tricks proberen. Ook dit verbaasde me. Ik ben een persoon die niet echt gesteld is op lange inputs , vandaar ook dat ik zo gek ben op mijn Essences. Om de Telica goed en lekker te tricken hoefde ik me niet echt aan te passen, een trickvlieger dus…zoals ik ze graag heb. Omdat ik nou eenmaal Essence vlieg (en dit mijn favoriete vlieger is), heb ik de logische neiging, om alles wat ik ernaast vlieg, daarmee te vergelijken.

 
Unable to read/write the source directory (/var/www/vhosts/vliegerwereld.nl/httpdocs/images/stories/tweelijners/telica/1/), please verify the directory permissions (Go to: Fix permissions tutorial)

Alle tricks die ik in mijn mars heb (en dat worden er steeds meer), trok ik er probleemloos uit. Verbazingwekkend dat zo’n bakbeest zo gemakkelijk te tricken is. Cometen, Yoyo’s, Backspincascades, strakke harde Tweepuntslandingen zijn een specialiteit van de Telica. Vooral het laatsgenoemde krijg ik er met mijn Essences nog steeds niet echt goed uit. De Essence valt snel en diep in de backflip en is daar moeilijk weer uit te trekken voor een Tweepuntslanding. Dit zal ongetwijfeld met mijn eigen kunnen te maken hebben, maar met de Telica lukt me dit (in het algemeen) prima. Hieruit is dus al op te merken dat de Telica minder snel en diep in een backflip schiet. Toch is dit ruim voldoende om Lazy’s en Multilazy’s te doen. Slotmachines, 540’s, en tegenwoordig ook steeds vaker, Tazmachines doet ie mooi vlak en komt ook goed rond. De enige tricks die me tot nu toe niet zijn gelukt met de Telica zijn een Yofade en een Crazycopter, maar dat zal ongetwijfeld komen. Wat ook opvalt, is zijn vergevingsgezindheid. Op de één of andere manier valt de vlieger altijd weer recht, als je een Axel to fade doet en de vlieger ligt wat scheef, corrigeert ie zichzelf en kun je lekker verder tricken.

Inmiddels zijn we een tijdje verder en hebben meer mensen mijn Telica uitgeprobeerd. Allemaal kwamen we tot dezelde conclusie: Een verbazingwekkend fijn te vliegen en te tricken vlieger!! Absoluut de moeite van het bouwen meer dan waard!!
De mazzel
Pierre